Nederlandse MKB bedrijven leasen te weinig

Nederlandse MKB bedrijven leasen ruim 25% minder dan de Europese MKB bedrijven. De populaire financieringsvorm leasing wordt in Europese MKB bedrijven liefst 40% gebruik van gemaakt. In Nederland is dat namelijk 15%, waardoor veel MKB bedrijven veel voordelen van auto leasing

“Ruim 40% van de Europese MKB bedrijven gebruikt leasing als financieringsvorm, maar het Nederlandse MKB blijft met 25% ver achterop. Mijn boodschap is dan ook: ondernemer, maak beter gebruik van de financieringsbronnen die ter beschikking zijn.” Leasing, van oorsprong een Angelsaksisch fenomeen, bemoedigt geen bezit wel het gebruik. ”De Nederlandse ondernemer denkt meestal alleen aan de bank voor zijn financiering, maar het is verstandig om meerdere financieringsbronnen naast elkaar aan te spreken.”
Voordelen leasing

Er zijn in verhouding tot andere financieringen een aantal voordelen aan leasing. “Allereerst het feit dat er voor 100% gefinancierd wordt, de volledige waarde van het object, waardoor het werkkapitaal volledig beschikbaar blijft voor de bedrijfsvoering. Dat ligt doorgaans anders bij bankleningen.

Daarnaast is er de vaste maandelijkse kost”, zoals Bentein dat verwoordt. “zodat je precies weet waar je aan toe bent.” Leasing biedt ook gemak en meer flexibiliteit. “Er is een oneindig aantal varianten, en dankzij het onderpand hoeven er geen bijkomende zekerheden te worden gesteld.”
Financial en operational lease

“Bij Financial lease is de onderneming eigenaar van het object en er zijn extra mogelijkheden bijvoorbeeld ten aanzien van een slottermijn en de mogelijkheid om het contract te verlengen”, zegt Bentein. Driekwart van de ondernemers die van lease gebruikmaakt, kiest voor die opzet.

Bij Operational lease ligt de eigendom bij de lessor, en dus ook het economisch risico op het object. Bedrijven hoeven zich dus geen zorgen te maken over de restwaarde van de voertuigen. Bij leasing is de looptijd aan te passen aan het onderliggend contract wat gunstig is voor contractvervoerders.”

Summary
Reviewer
Admin
Review Date
Reviewed Item
Nederlandse MKB bedrijven leasen te weinig
Author Rating
5
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.8/10 (4 votes cast)
Nederlandse MKB bedrijven leasen te weinig, 9.8 out of 10 based on 4 ratings