BPM fraude bij import occasion

Uit onderzoek van de Bovag is gebleken dat er vaak belasting wordt ontdoken bij de import van occasions. Dit is omdat sinds kort belastingaangifte gedaan moet worden van BPM en daarbij dus ook en taxatierapport opgemaakt moet worden. De belastingdienst zal dan een aanslag opleggen op een mogelijk opzettelijke lage taxatie, waardoor de belastingdienst minder belasting kan innen voor de occasion.
Het opzettelijk lager laten taxeren van je occasion wordt op de volgende manieren gedaan:
– verkeerde model/uitvoering opgeven (dus bijv. een Golf 2.0 ipv Golf 2.0 TFSI GTI)
– door dure accessoires van de occasion te ontzeilen of voor een tijdje te verwijderen (bijv. dure velgen van de occasion te vervangen door normale stalen velgen)
– door lakschade aan occasion aan te brengen waardoor het lager getaxeerd kan worden

Uit onderzoek is gebleken dat het vooral om Duitse auto’s gaat met als populaire merken als Audi, Mercedes en Volkswagen occasions. Verder heeft de belastingdienst benadrukt dat ze 5 jaar de tijd hebben om de taxatierapporten te checken. Mocht de occasion ondertussen van eigenaar zijn gewisseld, zal het controleren steeds moeilijker zijn. Volgens een schatting van de Bovag loopt de belastingdienst tientallen miljoenen euro verlies hierdoor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
BPM fraude bij import occasion , 9.0 out of 10 based on 1 rating